Ons aanbod: een woordje uitleg



“Vers van Hierders” houden van eerlijke handel, maar ook van eerlijke en open communicatie en dat zie je meteen in onze webshop. Alle producten staan mooi gerangschikt op hun herkomst. Zo heb je overal een heel groot aanbod aan eigen productie, maar je zal ook producten zien van andere lokale producenten, uit de Benelux, uit Europa en uit de wereld.

We leggen het je graag even uit:

  • Eigen productie: dat behoeft weinig woorden. Deze producten worden volledig zelf geteeld, gekweekt, samengesteld, verwerkt, bewerkt door de producent zelf. 
     
  • Andere lokale producenten: Hier zie je iets wat al jarenlang bestaat en waarbij boeren en ambachtelijke producenten mekaar versterken.

    We leggen het uit aan de hand van enkele voorbeelden
    • Tuinbouwbedrijf Vercammen heeft maar een zeer beperkt aanbod aan appelen en peren. Deze worden vooral rechtstreeks verkocht in hun eigen hoevewinkel, maar het zijn er te weinig voor alle andere kanalen: markten, lokaalmarkt, vers van hier… Ipv naar de veiling of groothandel te gaan voor meer aanbod, gaat Vercammen een samenwerking aan met een boer, die een grote boomgaard heeft, maar niet de logistiek om zijn fruit rechtstreeks tot bij de klant te brengen. De fruitteler heeft de producten, Vercammen heeft de juiste koelcellen en vervoer om dit tot bij de klant te brengen. De fruitteler levert zijn kwalitatief zeer goede producten (hij is immers ook Vegaplan-gecertificeerd) aan Vercammen en zij vermarkten de appelen in zijn plaats. Zo’n samenwerking biedt een mooi alternatief voor veilingen, waar de fruitteler vaak geen faire prijs krijgt voor zijn product.
    • Peter is slager, Bart is herder die zijn schapen laat grazen in natuurgebieden in de Antwerpse Kempen. Tot voor enkele jaren bracht Bart zijn schapen naar een anonieme slachterij die voor hem het vlees versneed. Vermits Bart geen slager is, had hij er ook geen idee van of dit correct gebeurde en de kwaliteit van zijn lamsvlees helemaal ten goede kwam. Peter kocht altijd Engels of Iers lamsvlees in, omdat hij zijn weg niet vond in het lokale wereldje. Tot...Bart en Peter mekaar ontmoetten en Peter voorstelde om eens een lam van Bart te kopen en te versnijden. Gedaan met buitenlands lamsvlees, gedaan met de anonieme slachterij: Peter versnijdt nu de lammeren van Bart en doet het vlees,zoals het een goede beenhouwer betaamt, alle eer aan

Dit soort samenwerkingsverbanden bestaan overal, al jaren. Bij Vers van Hier tonen we ze ook aan jou, onze klant. Zo weet jij nog beter waar je producten vandaan komen en ervaar je ook dat eerlijke handel verder gaat dan enkel eigen productie. 

  • Vervolgens zie je ook een categorie Benelux en een categorie Europa: dit gaat vaak over producten die we niet dicht bij huis vinden. Denk hierbij heel concreet aan citrusfruit of steenfruit. Wil dat dan zeggen dat dit allemaal van veiling of groothandel komt? Nee hoor: ook daar onderscheiden we ons van het supermarktaanbod. Deze producten worden veelal rechtstreeks bij de producent ter plekke aangekocht. Ze worden rijp geoogst en komen in België niet terecht in stikstofcellen waar ze maanden bewaard worden, maar wel in de juiste koelcel (de koude of de warme, afhankelijk  van het product) Bovendien bieden ze, als we nu het voorbeeld van Vercammen nemen, aan de zorggasten de kans om ook met deze producten te leren werken, om deze producten te leren kennen. Het verruimt meteen hun wereld.

     
  • Tot slot is er de categorie wereld, een categorie die je eerder zal terugvinden bij de complementaire producten als droge kruiden of tandenpoetstabletten. Hier is het product uiteraard belangrijk en van goede kwaliteit. Maar ook de manier waarop het product aan jou wordt aangeboden speelt een rol: biologisch geteeld, in statiegeldverpakking… Het zal hier nooit om hoofdproducten gaan, wel om aanvullende producten die ons aanbod versterken.


Marleen en Erik Vandeputte-De Gruyter en Jacobs - 01-10-2021