Vis in ons aanbodHet was een beetje een zoektocht, maar het is ons gelukt! We hebben vanaf nu een uitgebreid assortiment aan vis in ons aanbod.

Vis en korte keten: hoe zit dat eigenlijk? 

Het visserijbeleid is een Europese materie geworden. Je zag het misschien de afgelopen dagen op het nieuws: de ruzie tussen Franse en Engelse vissers rond de Kanaaleilanden. Zo maar overal vissen, zo maar vis verkopen: het mag niet. 
In België gaat alle vis via de erkende veilingen, zo naar groothandel en komt dan bij kleinhandel en consument terecht. Ook naar voedselveiligheid en traceerbaarheid zijn er zeer strikte regels.

Dat maakt dat korte keten en vis niet altijd even goed samen gaan.

Hoe lossen wij dat dan op?

Wij bieden met Vers van Hier niet alleen een  platform aan boeren, maar ook aan ambachtelijke producenten en gingen dus op zoek naar een visboer die kon bogen op jarenlange traditie, een echt familiebedrijf, zeg maar. Zo kwamen we bij STELOY in Mortsel terecht. In 1932 werd  Sint-Eloy opgericht onder de schoorstenen van 'den Gevaert'  De naam werd niet toevallig gekozen: het pand was vroeger een oude smidse en St. Eloy is de patroonheilige van de metaalbewerkers. Het kleine winkeltje van toen, met voedselbedelingen van reddende haring tijdens de oorlogsjaren, werd vervangen door een grote moderne winkel. Eén ding is gebleven: het familiale karakter en het vakmanschap. Ondertussen staat de 4e generatie met Eva en Gertjan, enthousiaster dan ooit, aan het roer van de viswinkel.

We kozen ook bewust voor een visboer dichtbij huis. Zo houden we de koude keten kort en dat komt zeker de kwaliteit van de producten ook ten goede. 
We kozen ook bewust voor verse vis, zo heb jij zelf de keuze of je deze direct klaar maakt of invriest. Alle vis wordt vacuüm verpakt aangeleverd, dat maakt invriezen en correct bewaren alleen nog maar gemakkelijker.
We kozen ook bewust voor een visboer met oog voor seizoensgebonden vissen. Zo zal je pas volgend jaar in mei terug geep kunnen bestellen. 
We kozen ook bewust voor een visboer die oog heeft voor diversiteit in aankoop en voor duurzaamheid in visvangst.
 

Waarom plaatsen we de vis onder eigen productie?

Voor de vis op jouw bord belandt wordt deze door onze visboer bewerkt: gefileerd, gekuist, ontschubd, in porties versneden enz... Onze visboer zorgt dus net als onze beenhouwer voor gebruiksklare producten. Bovendien maken zij ook al hun salades en bereide gerechten vers in eigen werkhuis.  Ze gebruiken hiervoor ook verse producten, zelfs hun purée bij de visschotels is 100% huisbereid (en komt niet uit een kant en klare spuitzak)
Wij zijn van oordeel dat de handelingen die de producent stelt maken dat het product dat jij op je bord krijgt een uniek product is, met liefde voor je klaar gemaakt door de vakman. Je kan zelfs via de opmerkingen bij je bestelling nog extra wensen kenbaar maken (bv forel met of zonder kop) Vandaar dat we kozen voor eigen productie.
Verkoopt de visboer producten gewoon door, zoals bv de mosselen van Neeltje Jans, dan zijn dat wel topproducten, maar geen eigen productie.

Omwille van de korte afstand tussen onze visboer en jouw bord kunnen we ook elke week opnieuw verse vis aanbieden, niet alleen op vrijdag, maar ook op woensdag. Het woensdag-ophaalmoment start trouwens op 10 november!

 Marleen en Erik Vandeputte-De Gruyter en Jacobs - 29-10-2021